Yeni düzene alışmaya başladığımız bu günlerde, uzaktan çalışma hayatımızın bir parçası haline geldi. Bu durum birçoğumuz için sorumluluklarımızı yerine getirme esnasında sorun oluşturmasa da hepimiz uzaktan çalışmada gerekli etkiyi yaratmak adına zamanımızı verimli kullanmaya yönelik adımlar atıyoruz.
Uzaktan çalışmada takım içi iletişim ve kişisel olarak işlerimizi iyi planlayıp takip etmek oldukça önemli yer tutuyor. Bunları daha iyi yapabilmek için kullanabileceğimiz birçok uygulama mevcut. Zoom ve Slack gibi görüntülü ve yazılı iletişim araçları elbetteki her ekibin en vazgeçilmez araçları. Bu yazıda uzaktan çalışmayı daha verimli hale getirecek 5 uygulamadan bahsedeceğim.
Miro
Miro fiziksel konum, toplantı alanı ve beyaz tahta kısıtlamaları olmadan, ortak konumlandırılmış, dağıtılmış ve uzak ekiplerin formatlar, araçlar, kanallar ve zaman dilimleri arasında iletişim kurmasına ve iş birliği yapmasına olanak tanıyan modern çalışma için bir platformdur.
Miro, dağıtılmış ekiplerin dijital yapışkan notlarla beyin fırtınasından çevik iş akışlarını planlamaya ve yönetmeye kadar birlikte etkili bir şekilde çalışmasını sağlayan çevrimiçi iş birliğine dayalı beyaz tahta platformudur. Ürün yöneticileri, proje yöneticileri, tasarımcılar, geliştiriciler ve diğer reklamcılar, karmaşık projelerde birlikte çalışmak için Miro’yu kullanır. Miro, ekiplerin daha hızlı inovasyon yapmasını sağlar ve herkesin fikirden üretime kadar ürün geliştirme süreciyle uyumlu ve meşgul olmasını sağlar. Uzaklaştığınız ekibinizle, aynı odadaymışsınız gibi kolayca dijital bir beyaz tahta üzerinde beyin fırtınası yapabilirsiniz. Bir projenin veya sprint’in yaşam döngüsü boyunca aynı sayfada kalıp, Tüm ekip üyelerinize, en ince detaylara kadar inerek birlikte projenizin 360 derecelik bir görünümünü sağlayabilirsiniz.
Miro ayrıca Microsoft Teams ile entegre bir şekilde çalışabilmektedir.
Asana
Asana, ekiplerin işi izlemesinin ve sonuç alma kısmında birbiri ile iletişim halinden kopukluk yaşamadan çalışmasını sağlayan bir araçtır. Asana ile proje planlaması, görev takibi yapabileceğiniz gibi ekibinizle dosya ve belge oluşturmak, depolamak ve paylaşmak için kullanılabilirsiniz. Asana yine ekipler arasında bağlantı kurmak ve iletişim kurmak için kullanılabilir.
Timely
İşlere ayırdığınız zamanı ölçebilmenin yanı sıra görev planlamaya da izin veren Timely, saatlik çalışanların ücretlerini de takip edebilmelerini sağlıyor. Todoist, Asana ve Trello gibi uygulamalarla entegre edilebilen platform bu anlamda verim ölçme ve değerlendirme konusunda en doğru yollara çıkaracağını bize baştan gösteriyor. Sadece ekip içi zaman ölçmek için değil, kendi çalışmalarınızın zamanını ölçmek için de bireysel olarak Timely’i kullanabilirsiniz.
Sadece sabit verim konusunda kalmayıp aynı zamanda doğru planlama ile maksimum verimi elde etmeyi amaçlayan program zaman konusunda sınırlarımızı korumamıza da yardımcı oluyor.
Calendly
Özellikle kalabalık bir yazılım ekibinde çalışıyorsanız, takım içi iletişim kurmakta zorlanıyorsanız ve sık sık toplantılar veya ekip için görüşmeler yapmanız gerekiyorsa bu tip görüşmeleri planlamak için Calendly’i kullanabilirsiniz. Calendly e-mail trafiği oluşturmadan birden fazla kişinin ortak gün ve zamanlarını seçerek ekip için en uygun saatin belirlenmesini sağlayan basit bir uygulama.
Calendly’i sadece ekip içi görüşmeler için değil, dışarıda buluşacağınız arkadaş gruplarınızla ortak zaman seçmek için de kullanabilirsiniz. Pandemi döneminde dışarıda buluşmamak lazım ama pandemi sonrası için bu amaçla kullanabilirsiniz.
Notion
Notion bir not tutma uygulamasıdır dersek ona haksızlık etmiş oluruz. Notion ile not tutmak dışında iş panolarını, görevlerini, wiki’leri ve veri tabanlarını entegre eden, değiştirilmiş markdown desteğine sahip bir iş birliği platformudur. Notion, not alma, bilgi ve veri yönetimi, proje ve görev yönetimi için hepsi bir arada bir çalışma alanı sunar. Uygulama, kullanıcıların devam eden projeler hakkında yorum yapmasına, tartışmalara katılmasına ve başkalarından geri bildirim almasına olanak tanıyan birleşik bir çalışma alanı sunan bir dosya yönetim aracı olarak tanımlanmaktadır.
Notion içerisinde bulundurduğu onlarca farklı içerik şablonu ile farklı ihtiyaçlara yönelik not sayfalarını kolayca oluşturabilir ve notlarınızı daha okunaklı ve işlevsel şekilde saklayabilirsiniz.
Kaynak: https://devnot.com/2020/uzaktan-calismayi-daha-verimli-yapan-5-arac/