WakaTime ile Çalışma Sürenizi ve Gelişiminizi Takip Edin

Biz yazılımcıların en büyük sıkıntılarından birisi yaptığımız işleri ve bu işlere harcadığımız zamanı takip edemememiz. Çalıştığımız yerdeki projelerde veya kişisel yaptığımız çalışmalarda zamanımızı ölçmek hangi projede/görevde ne kadar çalıştık takip etmekte zorlanabiliyoruz. Bu yazının konusu olan WakaTime isimli uygulamayı sadece kullandığınız IDE ya da editore ilgili eklentiyi kurarak bu sorunu çözebilirsiniz.

WakaTime sadece yazılımcılar için değil tasarımcılar için de oldukça faydalı bir araç. Blender, Sketch gibi programlar için eklentileri mevcut. Photoshop,Figma ve AdobeXD gibi popüler programlar için de yakın gelecektr eklentiler çıkaracaklarını belirtiyorlar.

Eğer yeni şeyler öğrenip kendinizi geliştirmek istiyorsanız ve konulara ne kadar vakit ayırıyorum diye merak ediyorsanız WakaTime bunun da raporunu sizlere sunuyor. Bu da size daha planlı ve programlı bir çalışma süreci oluşturmuş oluyor aslında. Gelin önce yükleme işlemine, ardından birkaç özelliğine yakından bakalım.

Eklentimizi kuralım

Ben yükleme işlemini VsCode için gerçekleştireceğim. Öncelikle ister Extensions kısmına tıklayıp arama çubuğuna wakatime yazarak yükleme işlemini yapabilir, isterseniz de aşağıdaki linkten VSIX dosyasını indirerek manuel olarak yükleme yapabilirsiniz. Manuel yükleme için F1 yada  ⌘ + Shift + P tuşlarına bastıktan sonra install yazarak arama işlemini gerçekleştirin. Ardından sırasıyla aşağıdaki adımları izleyerek yükleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

https://wakatime.com/vs-code
type-install
type-wakatime

Yükleme işlemi sonrası sizden bir API Key isteyecektir. Eğer istemezse F1 ya da ⌘ + Shift + P tuşlarına basıp açılan pencereye WakaTime: ApiKey yazıp çıkan sonuca tıklayarak API Key bilginizi yazabilirsiniz.

API Key bilgisi için aşağıdaki linke tıklayarak, 4. adımda yer alan mavi renkli API key kelimesine tıklayabilirsiniz.

Kurulum bu kadar, artık WakaTime çalışmalarınızı ölçmeye başlıyor.

Özet Ekranı

Burası aslında sizin ana sayfanız. Burada çalıştığınız programlama dillerini, editörleri ve projeleri pasta ve çizgi grafik şeklinde görüntüleyebilirsiniz. Hangi projede kaç dakika ya da kaç saat çalıştığınızı gün bazlı olarak inceleyebilirsiniz. Aşağıda örnek bir ekran görüntüsü iletiyorum.

Hedefler

Burası en tatlı kısmı sanırım. Kendinize bir hedef oluşturarak belirlediğiniz günlerde belirlediğiniz projelere saat hedefi koyabiliyorsunuz. Bu işlemi ayrıca herhangi bir programlama dili ya da editör için de yapabilirsiniz. Yani Pazartesi günü hariç (opsiyonel) günde X saat Y programlama dilini kodlamayı amaçlıyorum ya da Z editörünü kullanmayı amaçlıyorum diyerek kendi gelişiminizi eğlenceli hale getirebilirsiniz. Aşağıda örnek ekran görüntüsünü görebilirsiniz.

Organization

Bu bölümde kendi takımlarınızın hangi projede kaç saat çalıştığını takip edebilirsiniz. Ayrıca takım içerisinde bir leaderboard oluşturarak çalışma sürecini oyunlaştırmanız da mümkün. Bu özelliğin ücretli olduğunu belirteyim(Team aboneliği aylık 12$ ve 100 geliştiriciye kadar hakkınız bulunuyor). İsterseniz takım içerisindeki adam/saat raporunu haftalık olarak mail aracılığıyla alabilirsiniz.

Leaderboards

Bu kısımda ise WakaTime’ı kullanan diğer kişileri görebileceğiniz bir liste mevcut. Çalışma zamanınıza göre sıralamanız yükseliyor. Bu ekrandan diğer insanların hangi programlama dillerini kullandığını görerek trendleri takip edebilirsiniz.

Entegrasyonlar

WakaTime’ın Github, Slack, Office 365 gibi platformlar ile entegrasyonları mevcut. Örnek olarak Github ile nasıl entegra çalıştığına bakalım.

WakaTime eklentisini yükledikten ve Github bağlantınızı yaptıktan sonra, hangi committe kaç saat ya da dakika çalıştığınızı commit bazlı size gösteriyor. Bu da aslında yaptığınız bir işin ortalama ne kadar sürdüğünü size açıklayarak, ileri bir tarihte benzer bir iş için vereceğiniz süreyi daha tahmin edilebilir ve gerçekçi bir hale getiriyor. Eğer bir ekibiniz varsa ve ekip üyelerinde de bu eklenti yüklü ise o zaman siz ekibinizin hangi committe ne kadar zaman harcadığını gözlemleyebiliyorsunuz. Üstünden 2 hafta ya da daha uzun süre geçmiş commitlerin çalışma sürelerini görmek için hesabınızı Premium’a yükseltmeniz gerekmekte.

Kullanabileceğiniz Programlar

WakaTime basit ancak oldukça kullanışlı bir araç. Kendi çalışma sürecinizi bir düzene oturtmakta sıkıntı yaşıyorasnız size oldukça fayda sağlayacaktır.

Kaynak: https://devnot.com/2020/wakatime-ile-calisma-surenizi-ve-gelisiminizi-takip-edin/